Tweet This
 

Det er tradisjon for gårdsbutikk på

BRANDSTORP GÅRD 

Det er først og fremst Østfolds beste jordbær og eggene som trekker sommer- og helårskunder til gården, men den lille butikken har mer å by på. 

 

Når du tar av E6 ved Solbergtårnet, eller som Halden Arbiederblad skrev «Norges dyreste rasteplass?», er det snaue fem minutter å kjøre før du er ved Brandstorp gård. Der er eggene hjemmeværpet, grønnsakene kortreiste og varene fra småskalaprodusenter. Her finner du blant annet de velkjente varene fra Askim frukt- og bærpresseri. Geleer, krydder og oljer fra Stabburstua på Ise. Og håndplukket og pakket te fra Tetøsene på Nesoddtangen.

Brandstorp-web-1O2A4330.jpg
brandstorp-web-1O2A4299.jpg

– Det startet med at vi solgte litt egg, forteller Bente Brandstorp om oppstarten i 2011, der det har vært land-handel fra 1905 og opp til 80-tallet.

Brandstorp-Gard-web-norama1-skap.jpg

– I starten var det selvbetjent salg, der folk kom innom og la igjen penger for de eggene de tok med seg. Noe som fungerte i mange år, men etter hvert det ble mange kunder, noe som krevde mer av tiden min. Så da kunne jeg like godt selge andre varer også. Da oldefaren til mannen min kjøpte gården i 1905 startet han raskt opp butikk her ute, han kom jo fra en kremmerfamilie.

Fra det ombygde bryggerhuset drives i dag butikken, der det i sin tid var fryserom der folk i området kunne leie «fryseboks» helt frem til 60-tallet, små bur i trehyller som står der den dag i dag, med nøklene hengende på plass. Blomstene fra Guttas Blomster er i det gamle vedskjulet og innerst i butikken, der oljebua var, har de nettopp innredet et retro-rom.

– Brandstorp var i sin tid et langt mer lukket, selvstyrt samfunn, forteller Bente, – med eget meieri, telefonsentral og skole, samt verksted etter at meieriet ble lagt ned. I dag er det mye mer åpent. Vi ligger jo ikke mer enn en liten kjøretur unna. Sånn sett passer det perfekt med en stopp innom gården etter en handletur i Sverige, eller en lørdags formiddag for å handle egg og komme seg ut med ungene, legge den digitale hverdagen igjen i stua og lufte seg i landlige omgivelser.

brandstorp-platespiller-DSCF9546.jpg

Folk fra Fredrikstad, Sarpsborg, Skjeberg og de nærlig- gende hyttene, kommer innom for å handle alt fra egg til blomster. – Kundekretsen har vokst enormt siden oppstarten. Både gamle og nye kunder kommer innom. Om sommeren er det mange hytte- og campingturister som kommer, men resten av året er det stort sett de faste kundene. De kommer gjerne hver tredje til fjerde uke, folk som stort sett bare vil ha mine egg. Og så blir det jo litt sånn at man savner de faste kundene når man ikke har sett dem på en stund.

For mange av oss sommerturister er ett av sommerens absolutte must, et besøk på Brandstorp Gård.

For mange av oss sommerturister er ett av sommerens absolutte must, et besøk på Brandstorp Gård.

Det er en annerledes opplevelse å handle i en gårdsbutikk. Omgivelsene er preget av jorder, og ikke minst plass. Du har ingen kjøpesentre rundt deg, visuelt støy er langt unna og du får en følelse av ro. På tunet står et bur med noen høner og en kanin, som trekke de minste ungene til seg.

Gamle barndomsminner fra farmors kjøøken strømmer på.

Gamle barndomsminner fra farmors kjøøken strømmer på.

Men selv om Brandstorp ikke er den eneste gårdsbutikken i fylket, ser de ikke på hverandre som konkurrenter. – Vi har et godt samarbeid og hjelper og tipser hverandre. Ingen gårdsbutikker er tross alt like, poengterer hun. Noe som kanskje står i kontrast til «priskrigene» mellom dagligvarekjedene.

brandstorp-DSCF9611.jpg
Brandstorp-Gard-DSCF9526.jpg