Tweet This
hvaler-glimt-.jpg
 

 

 

Glimt av sårbar natur i ny bok

 

 
 
hvaler-glimt-67715.jpg

 

 

 

 

#vernomglimtet

- Naturen trenger ikke filter, mener Silja Liland (27. Nå er oslojenta aktuell med
fotoprosjektet GLIMT og en konseptbok du aldri har sett tidligere. Boka hyller Hvaler
samtidig som den fremmer oppmerksomhet rundt naturvern, miljø og livskvalitet.

Fotobokprosjektet GLIMT.
 

Tekst: Randi Nørstebø/Visit Hvaler   |   Alle foto nedenfor: Silja Liland
 

-Hvaler er hjertet mitt og mitt andre hjem, det er en lykke å være der. Hvis det er mye i livet så hjelper det å mimre seg tilbake, for da har jeg samtidig noe å se frem til; YES, snart er det Hvaler, snart er jeg på fristedet mitt! Det er disse glimtene som holder meg litt gående. Dette er min lille hyllest til Hvaler, stråler Silja Liland. Hun har akkurat mottatt eskene med første opplag av fotoboka GLIMT.

Fotografiene er fra Hvaler, men motivene er gjenkjennelige detaljer fra norsk natur: -Vi har kanskje en ide om at Norge ikke er så eksotisk, i motsetning til andre land. Men bildene mine er av alminnelige elementer som berg, sjø og grønt. Når man setter de sammen blir det fargerikt og mer eksotisk, ja nesten tropisk. Det ønsker jeg å vise, forklarer Liland. 

 
 
Screen-Shot-2017-12-14-at-00.04.43.jpg
 
 
M E M O - minnet, memoarer. Det å unne litt refleksjon til hvordan vi deler og bevarer våre opplevelser og minner i disse dager kan være fint. G L I M T har den intensjon å gi litt mer plass til det fysiske, i våre stadig mer virtuelle liv.
— Silja liland
 
PS-Cover-2.jpg

Hvaler-glimt-2132352.jpg
 

Vern naturen
-Jeg tror at hvis vi er mer oppmerksomme på våre omgivelser, vil vi også kunne sette mer pris på de og verne om de i større grad, forteller hun. Slik er boka tenkt å være et innlegg for miljøvern og livskvalitet. 

Bildene er oftest tatt under fotturer ved familiehytta på Vesterøy på Hvaler. Der er her inspirasjonen kommer til Silja Liland: -Jeg har tatt bildene gjennom flere år. Jeg angrer aldri på en tur ut! Jeg blir så oppslukt! Da blir jeg ofte fascinert av fargen på berget eller en annen detalj som kanskje andre overser. Jeg kan gå turer med mamma og bestemor, og de skjønner ikke helt alt jeg stopper opp ved, men de lar meg holde på, ler 27-åringen. 
 

 
Hvaler-rosa-1170.jpg
Vi må bruke naturen og slik skjønne at vi må ta vare på den!
— Silja Liland
 

hvaler-turkis-77073.jpg
 

Uredigert
Bildene er uredigerte. Det er et viktig valg for henne når hun publiserer de detaljrike nærbildene av naturen: -Det er ikke jeg som har gjort noe, det er naturens verk og fotografiene skal derfor forbli rå. Jeg vil bare vise det fram og understreke hvor heldige vi er som har dette rundt oss, forklarer hun og fortsetter: 
-Vi må bruke naturen og slik skjønne at vi må ta vare på den!

Bildene i boka nærbilder. Og det er ikke alle som ser hva det er med det samme. Det er også meningen, slik at folk må se og kanskje reflektere litt ekstra. Silja er veldig fascinert av teksturer og mønster hvor man ser hvordan naturen har formet seg. 
-Det er veldig gøy å studere teksturer og substanser fra ting som beveger på seg. Mønstre som skaper seg selv med tiden. Du ser både fortiden, nåtiden og fremtiden i de mønstrene mener Silja.
 

 
Hvaler-glimt-906.jpg
 
PS-Glimt-Plakate-webr-Cut.jpg

 

 
Hvaler-vpødfk-9323185.jpg
 

Laget for resirkulering
Bildene fra fotoarkivet har nå blitt til en fotobok som skal leve sitt eget liv. 
-Ideen er at du får boka i en pakke, forteller Silja og tar opp boka som ligger i en konvolutt av gjennomsiktig, miljøvennlig papir. Plastikk finner du ikke. -Vi kan ikke bidra til mer søppel og plast i havet!
 
Ikke er det stifter i boka heller, da sidene er ment som plakater holdt sammen av en strikk. Boka skal kunne gjenbrukes, både til flere formål og videre av andre og består av fire brevpapir, fire postkort og tretti plakater som er brettet sammen. Det er lite tekst, slik at bildene taler for seg selv. Dermed passer også boka for alle aldre.


Tallet fire går igjen på grunn av de fire elementene som naturen består av, ild, jord, luft og vann. -Med boka kan man gjøre hva man vil, forklarer Silja. -Du kan sende en hilsen videre til en venn, skrive dagbok eller henge opp plakatene. Tanken er at bokens elementer skal deles og leve videre. Publikum bestemmer hvordan de ønsker å gjøre dette. Alt er jo i bevegelse hele tiden. Og like dynamisk ønsker jeg også at boken skal være, smiler Silja Liland.
 

 
Hvaler-glimt-52158.jpg
hvaler-sommerfugl-7718.jpg

Vær i øyeblikket
-I den digitale verdenen vi lever i og den stadig økende mengden sosiale medier tror jeg det er verdifullt å holde på det fysiske i forhold til hvordan vi deler med hverandre. Nå er det ofte slik at du har vært på ferie og kommer hjem, og så er det ingenting å dele for alle har allerede sett bildene tenker Silja Liland og reflekterer rundt måten vi konsumerer bilder på:
-Vi konsumerer ting så fort visuelt. Vi er på skjermer hele tiden. Der vi blir utsatt for masser av bilder.

–Det er jo selvsagt positive ting med dette, men det skaper også mye støy i hverdagen. Jeg merker at jeg kan bli veldig sliten av det, så det å trekke seg litt tilbake og tenke litt på det vi konsumerer, tror jeg er veldig sunt. Og det er det lettere å gjøre i naturen. Og det vil jeg gjøre i en bok.

Det er ikke bare miljøvern som står Silja Lilands hjerte nært. Men også det å skape seg et godt liv her og nå:
-Jeg er veldig interessert i de tingene som vi har rundt oss hver dag. Det å være i øyeblikket og legge merke til ting tror jeg er verdifullt. Tenk på måten man ser på bilder på telefonen. Jeg er selv en aktiv bruker av Instagram, men jeg ønsker å sette bildene inn i en annen, mer varig ramme. Jeg vil ikke at bildene bare skal fly avgårde, men at vi kan stoppe opp, reflektere litt og kanskje skape våre egne glimt, avslutter Silja Liland.
 

 
Hvaler-texture-8126.jpg
 
web-IMG_4860.jpg

Kuriosa Silja Liland

 


Aktuell med boken Glimt Hvaler


Utdannelse: BA (Hons) Creative Direction For Fashion, University of the Arts London, 2014.


Arts Management ved Høyskolen i Oslo.

 


Jobber som mellomleder ved design studioet Josefin Johansson Studio
For mer arbeider av Silja Liland:


@silparadisco
@glimthvaler
@frukti_

 


Bøkene bestilles via instagramprofilen @glimthvaler eller på mail: silja.liland@live.no
Det er også mulig å bestille fotografiene i større formater til å henge på veggen, samt postkort.


#vernomglimtet
#hvalerglimt