Tweet This
Filtering by: Foredrag

Hagekveld med pinnsvin som tema - Hvaler Hagelag - Amfigrotta på Spjærøy
Jan
6
6:30 PM18:30

Hagekveld med pinnsvin som tema - Hvaler Hagelag - Amfigrotta på Spjærøy

pinnsvin-Screen-Shot-2019-01-05-at-07.44.19.jpg

Velkommen i Amfigrotta i Brottet på Spjærøy, mandag 7.januar, 2019, kl. 18.30.

Hei!
Det nærmer seg årets første Hagekveld.
Vi inviterer til hyggelig og lærerik kveld med besøk fra piggsvinets venner.

Hagekvelden er i Amfigrotta i Brottet på Spjærøy, mandag 7.januar, 2019, kl. 18.30.

Vi hygger oss sammen med kaker, kaffe og frukt. Møtet er åpent for alle, enten du er medlem, lurer på å bli medlem, eller bare har lyst til å være sammen med oss. Ta gjerne med en venn eller nabo, dette er et fint møte å bli kjent med hagelaget på. Vi vil også presentere neste års program. Vi lover flere gode foredragsholdere og spennende utflukter. Husk kontanter til loddsalg, og ta gjerne med en gevinst.

pinnsvin-Screen-Shot-2019-01-05-at-07.44.26.jpg

Velkommen! Hilsen Mariann, 

ledergruppa i Hvaler Hagelag

View Event →
Herfølbasar
Jul
14
1:00 PM13:00

Herfølbasar

herføl basar 36516791_1770502373010201_1927417868874416128_n.jpg

Velkommen til den tradisjonsrike og koselige Herfølbasaren med aktiviteter for store og små på Lokalet. Lykkehjul, ballkast, luftgeværskyting m.m. Salg av kaffe, vafler, kaker, brus og pølser. 

Inntektene fra basaren går til drift og vedlikehold av velhuset vårt, Lokalet. Vi håper alle vil bidra og støtte opp enten ved å gi gevinster, kjøpe lodd, loddsalg, kakebaking eller andre dugnadsoppgaver Møt opp på Lokalet lørdag 14. juli fra kl. 14. Trekning ca. kl. 17:30
Loddsalget starter opp allerede lørdag 7. juli med salg av lodd utenfor «På Posten».
Har du tid og lyst til å bidra med loddsalg, kakebaking eller praktisk gjennomføring av basaren, så hører vi gjerne fra deg. Har du noe du ønsker å selge på markedet, kunsthåndverk, hjemmelaget syltetøy, egg, bøker, antikviteter eller lignende. Ta kontakt med Kathrine på mobil 977 53 170.

View Event →
KULTURKVELD PÅ MUSEET: FREGATTEN STENBOCKEN – TORDENSKJOLDS PRISE - KYSTMUSEET HVALER
Apr
11
7:00 PM19:00

KULTURKVELD PÅ MUSEET: FREGATTEN STENBOCKEN – TORDENSKJOLDS PRISE - KYSTMUSEET HVALER

Etnolog Tor Ulsnæs ved Fredrikstad Museum har jobbet mye med både militær og maritim historie. Han kommer til Kystmuseet og forteller om Fregatten Stenbocken som Tordenskjold erobret under slaget i Dynekilen i 1716.

lossen-hvaler-483.jpg

 11. april    //  19:00 - 21:00 //     20Kr-60Kr

 
View Event →
KULTURKVELD PÅ MUSEET: KULTURMINNEPLAN FOR HVALER
Mar
14
7:00 PM19:00

KULTURKVELD PÅ MUSEET: KULTURMINNEPLAN FOR HVALER

 14. mars    //  19:00 - 21:00
Hvaler kommune har siden 2014 arbeidet med ny kulturminneplan, og i juni 2017 vedtok kommunestyret å legge planforslaget ut på høring og til offentlig ettersyn. Onsdag 14. mars kl. 19.00 kommer Anette Hansen, som har vært prosjektleder, til Kystmuseet for å fortelle om arbeidet, samt presentere planen.

Kjærlighetsstien-Hvaler-Uten_navn_Panorama1-hvalertufter.jpg

Formålet med planarbeidet har vært å lage en plan som styrker og setter fokus på kulturminnevernet i større grad. Planen blir sett i sammenheng med den helhetlige arealforvaltningen i kommunene og vil være et bidrag til byggesaksavdelingens behov for veiledning i byggesaker. Samtidig vil den være en kilde til informasjon for kommunalt ansatte, innbyggere og besøkende. I forlengelse av dette har det vært et mål at det skapes en større bevisstgjøring, da dette sikrer kulturminner for tap.

Hvaler-tufter-Søndre-Sandøy-120-1100-full.jpg

Anette Hansen er utdannet kunsthistoriker og kulturminneforvalter. I dag jobber hun som arealplanlegger i konsulentfirmaet Cowi, men har bak seg fem år i Hvaler kommune. Her arbeidet hun som både byggesaksrådgiver og planrådgiver, før hun det siste året hadde ansvaret for å skrive og koordinere arbeidet med Hvaler kommunes kommunedelplan for kulturminner, kulturmiljøer og kulturlandskap (2017-2029).

Vel møtt til en hyggelig kveld på Kystmuseet Hvaler.

 
View Event →
KULTURKVELD PÅ MUSEET: ET STUPDYKK I HVALERHISTORIEN KYSTMUSEET HVALER
Feb
28
7:00 PM19:00

KULTURKVELD PÅ MUSEET: ET STUPDYKK I HVALERHISTORIEN KYSTMUSEET HVALER

 28. februar    //  19:00 - 21:00


Gunn Hedberg kommer til Kystmuseet og presenterer den nye boka si Tur på Hvalerøyene – til fots, på sykkel, i båt. På 45 minutter tar hun oss med  med på en lyntur gjennom 10.000 år med historie på Hvaler. Denne boka vil først og fremst få deg ut på tur. Men like viktig for forfatteren er det å vise hvilken spennende historie Hvalerøyene har.

kyststien-Hvaler-Recovered.jpg

Har du noen gang lurt på hvorfor den dansknorske fregatten «Lossen», bygd på Isegran i Fredrikstad i 1684, gikk ned i Stolen på Vesterøy julaften 1717? Hvorfor fjellet mange steder på Hvaler ligger i biter? Hva er den merkelige trekonstruksjonen, kalt Arkimedesskruen, som ligger ved utløpet av Arekilen på Kirkeøy? Svarene får du i denne boka. Samtidig får du vite hvor du skal gå for å se disse merkverdighetene, og mange flere til.

Alle foto her på denne side har ingen tilknytning til boken, men viser et utvalg av Hvalers kultur- og friluftsperler.

Gunn Hedberg er bosatt på Vesterøy på Hvaler og har historie som fag. Hun jobbet i mange år som fiskerijournalist, med Nordsjøen og Skagerrak som arbeidsfelt. Men viktigst av alt, hun har gått tur Hvalerøyene rundt i over 40 år.

Boka blir til salgs, for dem som ønsker den. Pris: 250 kr (kontanter eller vipps)

 
View Event →
Foredrag om Marcello Haugen - Kystmuseet Hvaler
Feb
14
7:00 PM19:00

Foredrag om Marcello Haugen - Kystmuseet Hvaler

Kystmuseet Hvaler inviterer til foredrag om den kjente klarsynte mannen Marcello Haugen (1878-1967), som fra tidlig på 1900-tallet frem til sin død drev en betydelig virksomhet som rådgiver og medisinsk behandler.

Historien er full av såkalte «kloke folk» som i likhet med Marcello Haugen ble navngjetne for sine spesielle evner. Fortellingene om disse menneskene hadde gjerne visse fellestrekk, og de ble spredd fra munn til munn, etter hvert også via et og annet skillingstrykk. Haugens inntreden på den offentlige arena falt imidlertid sammen med en tid preget av store kulturelle og teknologiske omveltninger, noe som fikk stor betydning for virksomheten som klok. Særlig interessant i denne sammenhengen er det at fremveksten av massemedia ga nye muligheter for kommunikasjon med publikum.

Marcello Haugen.     Fotograf: Hans T. Løkken

Marcello Haugen.

Fotograf: Hans T. Løkken

Måten mediene har fremstilt Haugen på vitner om en svært allsidig og sammensatt person. Haugen fremstår dessuten som en overgangsfigur mellom det førmoderne og det moderne: På den ene siden var han bærer av en århundrelang folkemedisinsk tradisjon, men lot seg samtidig inspirere av nye tankestrømninger og medisinske metoder. Foredraget tar sikte på å vise hvordan Haugen utnyttet denne dobbeltheten i skapelsen av sin egen rolle som klok i det offentlige rom.

Foredragsholder er Erik Tresselt Castberg som også jobber i Østfoldmuseene, da på Folkenborg museum i Eidsberg. Erik er kulturhistoriker fra Universitetet i Oslo. Masteroppgaven handlet om massemedias fremstilling av den synske Marcello Haugen (1878-1967). Oppgaven belyser blant annet hvordan massemediene forteller sine historier, og hvordan mediebildet har endret seg over tid. Erik er opprinnelig fra Oslo, men har nå flyttet til Østfold. Han har en bred kulturfaglig bakgrunn og har dessuten en fortid som profilert rocker i bandet «BigBang».

Velkommen til en spennende kveld på Kystmuseet Hvaler!

Kystmuseet Hvaler 14. februar    //  19:00 - 21:00

 
View Event →
Foredrag: Alger og tang som morgendagens ressurs som mat og gjødsel  - Hvaler Hagelag - Asmaløy bedehus
Feb
12
6:00 PM18:00

Foredrag: Alger og tang som morgendagens ressurs som mat og gjødsel  - Hvaler Hagelag - Asmaløy bedehus

Alger og tang kan utmerket fungere som morgendagens gjødsel.

Alger og tang kan utmerket fungere som morgendagens gjødsel.

Blanding av gjærende ugress med vann (dekket med grønne alger) som skal brukes som en organisk flytende gjødsel.

Blanding av gjærende ugress med vann (dekket med grønne alger) som skal brukes som en organisk flytende gjødsel.

 

12.februar kl 18:00 kommer Jonas og Linnea fra Caxtalot og forteller oss mer om hva vi kan bruke tang til, og ikke minst; hvordan komme i gang. 

Hvaler-hagelag-573463.jpg
Hvaler-hagelag-10293.jpg


Hagekvelden/foredraget holdes på Asmaløy bedehus, gratis inngang og åpent for alle. Loddsalg og enkel bevertning. 

Salat med sjøgress, tang og tare.

Salat med sjøgress, tang og tare.


Velkommen! Del gjerne slik at vi når ut til flere.

Nysgjerrig?

 
View Event →