Tweet This
Kuvauen-original-1500-web.jpg

 

 

 

 

 

Kuvauen

 

 

Paradis på jord

Jeg synes å huske at vår kjære “skjærgårdspoet” og visesanger, Odd Børretzen, uttalte følgende; “Papperhavn på Hvaler må være den fineste fiskehavnen i hele Oslofjorden.”

Det spørs om han også burde nevnt Kuvauen i samme åndedrag som han nevnte vakre Papperhavn, eller kanskje besøkte han aldri det fredede sjøbumiljøet Kuvauen, bare knappe 2 kilometer syd for Papperhavn?

Vi har lenge ønsket å skrive om Kuvauen og sjøbodene her. Vi måtte bare først finne noen som er like glad i dette miljøet som oss selv, vi fant Rolf Utgård.

Litt som Espen Askeladd, gikk en adskillig yngre Rolf Utgård på ”tangane” ved Kuvauven med bror sin. Hvem brydde seg vel om skolebenken, når man kunne finne skatter havet hadde skylt i land.

V

 
Tekst: Ingrid Østang

Et rep, noe plank, flaskepost eller kanskje en tom tobakkspose? Ja, for alt kan jo brukes til noe. Det mener han den dag i dag også, Rolf Utgård (66), der han går mellom fredede sjøbuer, strandasters og strå i sin mors paradis, Kuvauven. 

Scroll ned
V

 
 

Kuvauven for sjøfolk
Det var opprinnelig én slekt som eide sjøbuene i Kuvauven. De tilhørte dem som drev og bodde på Vauver-gårdene. 

De var brødre og fettere, disse ”vauverne”, og sammen eide de alle buene, sier Rolf.

Det er ikke godt å si hva som er opprinnelsen til navnet Kuvauven, men noen tror det har med ”våg” eller ”bukt” å gjøre. Vauver-kilen var et trygt sted å legge til så langt tilbake som i Vikingtida. Senere har Vauver vært hjemsted for noen av landets fremste båtbyggere, loser og sjøfolk – og etter hvert også fiskere. 

 
 

Sjøbuer med sjel
Malerbua, Agnesbua, Rasmusbua, Petterbua med sin grønnmalte dør og Notbua. Bare noen av navnene på de 13 buene i Kuvauven. De ytterste buene kalles for ”pølsebuene”, fordi de ligger bak holmen ”Pølsa”. 

 
 

Den eldste sjøbua i Kuvauven er fra 1871. Veldig mange av buene på øya ble satt opp under ”det store sildefisket”, som pågikk fra 1870-tallet og fram til 1900. Da kokte det her, kan Rolf fortelle.

 
Rolf Utgård utga for noen år siden en  bok om sjøbuene på Hvaler. Foto: Ingrid Østang - Visit Hvaler

Rolf Utgård utga for noen år siden en  bok om sjøbuene på Hvaler. Foto: Ingrid Østang - Visit Hvaler

 

Det finnes over 100 sjøbuer på Vesterøy. Et par av de eldste er bygd i tømmer, og kan dateres til tiden rundt 1850. Sjøbuene ble brukt til å ta inn og lagre garn og nøter. Når det ikke var sesong, lå redskapene til tørk i buene. 

Alle buene er bygd av rester fra gamle hus og det man ikke trengte hjemme. Før i tida, brant man aldri opp et hus. I stedet ble det tatt ned og brukt om igjen, sier Rolf

 
Kuvauen-IMG_0190.jpg
Hvaler-Kuvauen-IMG_0181.jpg
Gamlebyen-dag-Kuvauen-086.jpg
Kuvauen-IMG_0278.jpg
Saltholmen-og-Kuvauen-vinter-177.jpg
Hvaler-Kuvauen-IMG_0213.jpg

Omtrent samtidig som sildefisket starta, satte stenhuggerne i gang. 

Stenhuggerne var aktive her helt frem til 1970-tallet, men det gikk sakte, men sikkert nedover. Storhetstida var fra slutten av 1800-tallet fram til på 30-40-tallet, forteller Rolf.

Scroll ned
V

- I min verden er disse sjøbuene det fremste vitnesbyrd og de mest synlige historiske minnesmerkene over glanstida på Hvaler.
— Rolf Utgård

Forlatt havn
Men tidene har forandra seg. Stillheten har for lengst senka seg over havna i Kuvauven. Det begynner å bli lenge siden Rolf sin bestefar, brisling-fiskeren, satt i sjøbua i Kuvauven og lot garna gli mellom sterke never. Vi må bla mange sider tilbake i livets album for å finne de siste hardtarbeidende fiskerne, med pipa i munnvika og tjæresvart kaffe i koppen. 

Kystkulturmiljøet i Kuvauen er fortsatt preget av  den perioden det var aktiv fiskehavn her. Foto: Ingrid Østang - Visit Hvaler

Kystkulturmiljøet i Kuvauen er fortsatt preget av  den perioden det var aktiv fiskehavn her. Foto: Ingrid Østang - Visit Hvaler

Fordi det aldri har vært bilvei ned til Kuvauven, ble havna forlatt som fiskerhavn ganske tidlig. - Derfor var det heller ingen som satsa på rekefiske her som på resten av øya, forteller Rolf.

Allikevel, han føler sterk tilknytning til landskapet her ute. Til sjøbuene, kysten, tangene og havnene. 

Mors paradis
Sterk tilknytning til området hadde moren hans, Randi Utgård, også. Og spesielt til Kuvauven. For henne var Kuvauven selve paradis på jord. Hun skrev to bøker om plassen, og en tredje om sjøbuene og fisket på Vesterøy i samarbeid med Rolf. 

- Hit kom mor hele året. Hun hadde en egen, liten badeplass. Noe av det siste hun gjorde før hun døde, var å bade i Kuvauven, erindrer Rolf.

- Hit kom mor hele året. Hun hadde en egen, liten badeplass. Noe av det siste hun gjorde før hun døde, var å bade i Kuvauven, erindrer Rolf.

 

I det nordavinden stryker over landskapet og blåser klart, kaldt vann inn mot land, bøyer Rolf seg ned og plukker opp et gammelt rep. For Rolf er det ikke bare et rep. Nei, som den gamle ”vraker´n” han er, er det en skatt. Noe som kan brukes til så mangt. Han går videre med lette steg, sjekker festet på den over hundre år gamle skutemasten ute ved Not-bua, og sier den må forbedres. Og det er ikke bare gamle båtfester han Rolf er vant med å sjekke: 

- Jeg er vokst opp med å sjekke garn og tener. Det tenker jeg på hver eneste morgen når jeg står opp. 

For når sola strekker seg over en nyfødt dag, sjekker Rolf om det har kommet epost på pc´n eller meldinger på mobilen.

- Da er det som å dra tener eller garn, sier Rolf og lar sitt gutteaktige blikk gli over Kuvauven, stedet han kjenner så godt. 

Scroll ned
V

 
Kuauen-py.jpg

 

 

 

 

naturen

Naturen rundt Kuvauen er noe det barskeste og vakreste Hvaler-skjærgården kan by på. 

 

 

 

 

 

 

Skal du se Hvaler - se Kuvauen


Første øy på Hvaler du ankommer via bilveien er Vesterøy. Kjør første vei opp til høyre etter bensinstasjonen. Følg veien helt til du tar til høyre der det er skiltet til Papperhavn. Følg så veien i retning Papperhavn helt til du får en p-plass merket Kuvauen. Fra p-plass leder en sti ned til Kuvauen. Fotturen tar bare 5-10 minutter og passer alle aldersgrupper. Se kart lenger ned på siden.

Kuvauen er en del av Ytre Hvaler Nasjonalpark. Området byr på den barskeste naturen langs Oslofjorden. Stedet er perfekt å oppsøke i ruskevær året rundt. Her kommer storhavet rett inn. Det vakre friluftsområdet inviterer også til flotte fotturer i fantastiske turløyper som leder ut i alle retninger fra sjøbumiljøet her, og kyststien på Vesterøy går her.

Oslofjordens friluftsråd har gjort en imponerende god jobb med å tilrettelegge for å campe i Kuvauen. Ved den langgrunne og barnevennlige sandstranden i Kuvauen er det fine plasser for å telte, bade og grille.

Scroll ned
V

 

Det er benker og bord, griller, og utedo her. Så fra en av Oslofjordens fineste sandstrender kan du telte helt gratis i noe av det flotteste skjærgårdsmiljø som finnes i Europa. Det er vel ikke verst. god tur!

Scroll ned
V