Tweet This

Søndre Sandøy

Sondre sandoy Hvaler download (8).jpg

Søndre Sandøy
Synes du båtliv blir for slapt og fotturer for langsomme, er sykkel et godt alternativ for å se kystnatur og bruke kroppen. Søndre Sandøy er den største øya av alle de bilfrie Hvaler-øyene og er perfekt for øyhopping med sykkel. Øya er stor nok til å fylle en hel dag med sykling, bading og avkobling. 


SYKKELPARADIS


Godt bevart øyperle

Søndre Sandøy ligger idyllisk til på Hvaler i sydøst, og er den av øyene på Hvaler som ligger nærmest Sveriges fastland. Øya er bilfri og har 87 fastboende. Hvaler-fergene frakter deg fra Skjærhalden på Kirkøy, og øyas anløpssteder er Nedgården i syd og Buvika i nord. Søndre Sandøy er Norges mest skogkledde øy.

TENNISBANE I SVALT SKOGHOLT
TENNISBANE I SVALT SKOGHOLT
RIK FLORA
VAKRE BUVIKA
 

Mange tilbringer sin årlige sommerferie her på en av øyas mange hytter, andre i tusentall sommerstid besøker øya på dagstur. Allikevel er øya stor nok til at det aldri føles påtrengende mange feriegjester på den idylliske øya med over 600 hytter. Sammen med Nordre Sandøy og Herføl er dette et øysamfunn som er langt mindre berørt av tilfeldig turisme sammenlignet med de øvrige Hvaler-øyene. Her råder fortsatt ro og fred. Utviklingen i de senere årene, med økt utbygging av flere hytter og stor tilstrømning av feriegjester, har ikke klart å ødelegge den gamle og pene bebyggelsen på øya. Søndre Sandøy er usedvanlig vakker, med yppig skog av gran og furu på sandjord – tidligere havbunn, en utløper av en stor morene fra istiden.

På tross av øyas beskjedne størrelse er det rrikt dyreliv på Søndre Sandøy. Her Mikkel Rev fotografert på skogssti ved Fleskeberget, nord på øya.
PÅ TROSS AV ØYAS BESKJEDNE STØRRELSE ER DET RRIKT DYRELIV PÅ SØNDRE SANDØY. HER MIKKEL REV FOTOGRAFERT PÅ SKOGSSTI VED FLESKEBERGET, NORD PÅ ØYA.

OPPLEV SKOGENS MYSTIKK
OPPLEV SKOGENS MYSTIKK
 

Søndre Sandøy har antagelig vært befolket siden 1500-tallet. Området var et meget aktivt område under det store sildefisket på slutten av 1800-tallet. Man kan fortsatt se restene av salteriene den dag i dag. Øya spilte en fremtredende rolle under forsvaret av Fredrikstad i 1814. Under andre verdenskrig hadde tyske soldater en base her.

 

HVALER-TUFTER
HVALER-TUFTER
Men de gamle fornminnene på øya forteller at det har bodd mennesker på øya for over 1100 år siden. I hovedsak dreier det seg om monumentale gravrøyser fra bronsealderen, steinlagte varder og hustufter fra vikingtid/tidlig middelalder, de såkalte Hvaler-tuftene. Naboøya Herføl har landets største gravrøys, og det gjør at gravrøysen på Søndre Sandøy blir ofte en glemt attraksjon som ligger på den søndre delen av øya. Gravrøysen er plassert på åstoppen med utsikt mot sjøen slik skikken forlangte det.

Gravrøysen på Søndre Sandøy som ligger på den søndre delen av øya forteller om en tid hvor det bodde mennesker på øya før vikingtiden.
GRAVRØYSEN PÅ SØNDRE SANDØY SOM LIGGER PÅ DEN SØNDRE DELEN AV ØYA FORTELLER OM EN TID HVOR DET BODDE MENNESKER PÅ ØYA FØR VIKINGTIDEN.

 

Turområde


Dagsbesøkende fra Fredrikstad på vei til krabbefiske.
DAGSBESØKENDE FRA FREDRIKSTAD PÅ VEI TIL KRABBEFISKE.

Øya har mye skog og en rik flora. Det er registrert omkring 540 planter på øya. Her finnes også båndgneis, som er et ettertraktet fasademateriale som er brukt i blant annet Oslo Rådhus. Det er et rikt fugle- og dyreliv på Søndre Sandøy. Et 30-talls rådyr trives veldig godt her ute. Reven treffer du stadig på i skogen. Øya med alle sine turløyper er fin å utforske både til fots og med sykkel, men vi anbefaler at du tar med sykkel så du har større rekkevidde og kan få med deg alle perlene på øya i løpet av en dag.

 

Selv om øya er Norges mest skogkledde øy skifter landskapet ofte og kjapt når du sykler på øya. Grønne enger og åkerlandskap, staselige hvite trevillaer fra 1800-tallet og røde båthus, skog som dufter deilig av barnåler, sandstrender og åpent skjærgårdslandskap med nakne svaberg og holmer – gjør sykkelturen til en idyllisk opplevelse.

 

Hjertestien er en 3 km tursti som går gjennom dype kløfter og skog fram til badestranden i Gjøvika. Kløverstien er en 3 km lang kulturlandskapssti. Den går rundt Rød til badestranden og teltplassen på store Stuevik.

På Søndre Sandøy er det et utall antall stier og gamle kjerreveier å velge i. Man blir på en måte aldri ferdig med å utforske Norges mest skogkledde øy. Ytterst få besøker øya utenom sommersesongen, men vi vil hevde at du kan ha like mye glede av Søndre Sandøy ellers i året. Forestill deg all soppen du kan plukke her, og samtidig skape dine hemmelige "plukkesteder", eller hva med å  lage seg sin egen skiløype på en av stiene her vinterstid?
PÅ SØNDRE SANDØY ER DET ET UTALL ANTALL STIER OG GAMLE KJERREVEIER Å VELGE I. MAN BLIR PÅ EN MÅTE ALDRI FERDIG MED Å UTFORSKE NORGES MEST SKOGKLEDDE ØY. YTTERST FÅ BESØKER ØYA UTENOM SOMMERSESONGEN, MEN VI VIL HEVDE AT DU KAN HA LIKE MYE GLEDE AV SØNDRE SANDØY ELLERS I ÅRET. FORESTILL DEG ALL SOPPEN DU KAN PLUKKE HER, OG SAMTIDIG SKAPE DINE HEMMELIGE "PLUKKESTEDER", ELLER HVA MED Å  LAGE SEG SIN EGEN SKILØYPE PÅ EN AV STIENE HER VINTERSTID?

 

Nedgården

Forsommer på Søndre Sandøy. Noe av det som gjør Søndre Sandøy til et spennende og levende øysamfunn er alle de små gårdsbrukene man kan betrakte på så mange steder på øya.
FORSOMMER PÅ SØNDRE SANDØY. NOE AV DET SOM GJØR SØNDRE SANDØY TIL ET SPENNENDE OG LEVENDE ØYSAMFUNN ER ALLE DE SMÅ GÅRDSBRUKENE MAN KAN BETRAKTE PÅ SÅ MANGE STEDER PÅ ØYA.

Vest på Søndre Sandøy ligger øysenteret Nedgården. Her finner man, pub, spisested, og et gårdssalg av grønnsaker. Tidligere lå det også en kolonialbutikk (”Olsens lille butikk”) her, men det ble for liten eller ustabil omsetning til å forsvare drift av butikken, så driften av butikken ble lagt ned for 2 år siden. Trist, men i 2014 er det gjerne slik at utfordringene er for store og inntektene for lave til at det skal bli noe butikk av en landhandel på en øy som huser 87 fastboende og enda det er titalls ganger flere her en vakker sommerdag.   Det er derfor en glede at Café Oline byr på god mat og drikke sommeren gjennom. På menyen er det fristende lunsj-retter, fiskesuppe, burgere og klassisk norsk «pub-pizza». Diverse fristende snack, godteri og potetgull frister Café Oline med til sine gjester. I tillegg selges selvsagt Krone-is, og Lollipop og alle de andre nedkjølende sommerklassikerene.

 

Café Oline er virkelig blitt øyas samlingspunkt og i fellesferien er det fullt hus her av sultne og tørste feriegjester. Det syder en herlig og avslappet stemning her, praten går lett og det humres mellom bordene, gamle og kjente fjes dukker opp etter ett års eksil på fastlandet, barna treffer endelig sine «sommerferie-venner» igjen og sykler sammen ut på øyas veier og stier. Noen nysgjerrige øyhoppere stifter sitt første bekjentskap med Søndre Sandøy her, sittende ved kafébordet dypt fordypende i et kart over øya, andre igjen har bare tatt seg en kveldstur for å nyte en utepils før returbilletten med fergen skal ta de tilbake til Skjærhalden og sitt.

Cafe Oline
CAFE OLINE

 

For mange er brettspill og spørsmålkonkurranser faste innslag i hytte- og ferielivet på familiehytta eller campingplassen. På Søndre Sandøy kan du delta med over hundre i quiz hver tirsdag på Café Oline. Det er legendariske Quizmaster Stein Kiran som trekker fulle hus her hver tirsdagskveld.

 

Mange av Norges mest kjente og kjære artister holder utendørskonsert i hagen her hver sommer. I sommer er det booket flere artister enn noen gang tidligere (se vår arrangement- og kulturkalender for nærmere informasjon. Nedgården er anløpssted for rutebåten. For de med egen båt er det en flytebrygge med gjesteplasser i le av Krossholmen.

 

Buvika

Buvika
BUVIKA

Buvika ligger idyllisk til ved Gravingsundet og er Søndre Sandøys mest kjente område.  Å gå i land i Buvika på Søndre Sandøy er som å ta noen skritt tilbake i tid. Husene ligger skjermet mot vær og vind og viser at dette har vært et velstandssamfunn. Her har det vært bebyggelse helt tilbake til 1500-tallet. Byggemåten vitner om tett forbindelse med kontinentet. De idylliske husene ligger som i et tun for å gi hverandre gjensidig beskyttelse mot det stormfulle høst- og vinterværet. Det sies at navnet kommer av at det for lenge siden sto en bu her.

Buvika-og-Sverige.jpg
 

I 1723 var Buvika en husmannsplass under Løkkeberg. Det var her Petter Wessel Tordenskiold lå med sin flåte i 1714. Buvika var i perioden 1880 - 1950 handelssenteret i Østre Hvaler. Handelshuset ble reist i 1888 og står der i dag sammen med alle de andre staselige hvite hus som ble bygget rundt 1900-tallet. Tollstasjonen som ble opprettet i 1892 og nedlagt i 1958 er i dag feriested for tolltjenestemenn. De fleste av bygningene i Buvika er i dag fritidsboliger.

 

Gravningssund

oyhopping-gravingsundet-og-t299-copy.jpg
gravingsundet474.jpg
Det er en flott opplevelse å padle eller ro nær land gjennom sundet og rundt Sandøyene. Sundet mellom Sandøyene heter Gravningssundet, og blir ofte omtalt som en skjærgårdsperle, med idylliske bukter på rekke og rad. Det har vært stor virksomhet her den gang det foregikk sildefiske, og ennå kan du se tre av de gamle sildesalteriene, store toetasjers bygninger, nå omgjort til fine og meget spesielle feriesteder. Sildesalteriene lå gjerne – slik som de gjenværende også viser – på holmene og utstikkende nes, for de trengte nærhet til sjøen, selvfølgelig, og holmer og nes ble derfor den gang ganske tettpakket med bygninger og brygger.

Naturskjønne Søndre Sandøy og det store nettverket av stier her, gjør at øya er perfekt for aktiv fritid.
NATURSKJØNNE SØNDRE SANDØY OG DET STORE NETTVERKET AV STIER HER, GJØR AT ØYA ER PERFEKT FOR AKTIV FRITID.

 

Salta

Salta er en stor strandeng som ligger sør for fergeanlegget i Nedgården. Salta karaktiseres blant annet av enger med den svært salttolerante salturten og har mange plantearter som er tilpasset saltholdige forhold. Landhevingen sørger for at Salta stiger langsomt. For 150 år siden var Salta et sund som man kunne man seile gjennom med flatbunnet båt ved springflo. På den andre siden av strandengene - i sørøst – ligger våtmarksområdet Pølen, som er et yndet rastested for vadefugler under vår- og høsttrekket.

SALTA OG NEDGÅRDEN
SALTA OG NEDGÅRDEN
 

Stuevika

Stuevika kan by på en barnevennlig sandstrand og langgrundt vann. Her er det også gode teltmuligheter. Stuvika er svært populært for folk som søker ro og orden ved telting. Oppsynsmannen krever inn teltavgift på vegne av Oslofjordens Friluftsråd, som sikret Stuvika i perioden 1952 - 1966. Litt nord for Stuvika ligger Batteritangen med gamle hustufter og svenske kanonstillinger.

Stuevika-Camping.jpg
 

Gjøkvika, Lindefjell, Reiertangen, Storhavna

Disse områdene ligger på nordenden av Øya, mot fjordstykket Sekken i øst. De passer godt til ilandstigning på en vindfull søndagsutflukt med båt. Gjøkvika har den beste sandstranden. Reiertangen på 25 dekar er egnet til telting.

Typisk parkeringsplass ved familiehytta på bilfrie Søndre Sandøy. Sykkelen er din beste venn på den vakre øya.
TYPISK PARKERINGSPLASS VED FAMILIEHYTTA PÅ BILFRIE SØNDRE SANDØY. SYKKELEN ER DIN BESTE VENN PÅ DEN VAKRE ØYA.

 Gjølertangen naturreservat

Gjølertangen Naturreservat. Sverige og MS Vesleø i bakgrunn.
GJØLERTANGEN NATURRESERVAT. SVERIGE OG MS VESLEØ I BAKGRUNN.

Gjølertangen (Fredet areal: 215 dekar (land 154, sjø 61)For en herlig gjemt perle dette naturreservatet er! Neste gang du befinner deg på Søndre Sandøy, så ta turen ut hit. Det er stykke å gå fra fergeleiet på Nedgården (beregn minst 30 minutter i passe rask gange - se kart nedenfor). Ta for eksempel med sykkel (noe du uansett bør gjøre på Søndre Sandøy), da rekker du både denne perlen samt alle de andre herlighetene på Søndre Sandøy i løpet av en dag.

Naturreservatet Gjølertangen består av kupert svaberg og steinlandskap fra vannkanten og inn 10 - 20 meter hvor det er tett skog av varierte trearter. Skogen her rommer blant annet fylkets største forekomster av barlind. ette treet kan bli svært gammelt, over 2000 år. Det ble tidligere brukt til buer, armbrøst, redskaper m.m. Veden er svært hard. Treet er også kjent for sin giftighet for dyr og mennesker. Men rådyret tåler giften og spiser gjerne det grønne baret om vinteren. Også på Gjølertangen finnes det mange uvanlige plantearter. En av disse er strandmalurt, Hvalers kommuneblomst. 

Det er svært gode badeforhold på Gjølertangen, ja, det er faktisk bare å hoppe uti fra hvor det måtte passe deg. God tur!

Visste du at Søndre Sandøy:
 

- er 4,3 kvadratkilometer i flate og 50 m over havet på sitt høyeste?

Sondre-Sandoy-800.jpg
 

- er Norges mest skogkledde øy som består av fin gammel furu- og granskog?

 

- er den bilfrie øya i Norge som har flest registrerte fritidsboliger?

 

- er den sørøstligste av Hvaler-øyene?

 

- at Østfold-raet går over øya fra Gjøkvika til Nedgården?

 

- at bergarten er båndgneis som blant annet er brukt i Oslo Rådhus og Trondheim tinghus?

 

- har 87 fastboende?

Sverige på andre siden av fjorden. Riksgrensen mellom Norge og Sverige går omtrent midt i fjorden. På høyre side i bildet sees det sydøstre området av Hvaler-øya, Herføl.
SVERIGE PÅ ANDRE SIDEN AV FJORDEN. RIKSGRENSEN MELLOM NORGE OG SVERIGE GÅR OMTRENT MIDT I FJORDEN. PÅ HØYRE SIDE I BILDET SEES DET SYDØSTRE OMRÅDET AV HVALER-ØYA, HERFØL.

Hvalers sør-østre øyer. Sydlige delen av Kirkøy nederst i bildet, Nordre Sandøy til venstre i bildet, Søndre Sandøy i midten, og Sverige helt bakerst i bildet.
HVALERS SØR-ØSTRE ØYER. SYDLIGE DELEN AV KIRKØY NEDERST I BILDET, NORDRE SANDØY TIL VENSTRE I BILDET, SØNDRE SANDØY I MIDTEN, OG SVERIGE HELT BAKERST I BILDET.

KART: SØNDRE SANDØY


Søndre Sandøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

 

Gravningsund

Søndre Sandøy er den sørøstligste av Hvaler-øyene, og har blant annet sandstrender, turstier, stor gran- og furuskog og betydelig landbruk. Bergarten består av vakker gneis som bl. a. er brukt som fasadesten til Oslo rådhus.

Naboøya Nordre Sandøy ligger like nord for Søndre Sandøy, og begge ligger like ved riksgrensen til Sverige. Sekken, skipsløpet som skiller de to Sandøyene fra Sverige, er på det smaleste 800 meter bred. Øyene ble meget tidlig ferieområde for befolkningen i Halden. Søndre Sandøy er kjent for sine vakre sandstrender – de fleste private.

Øya er 3,7 km lang, 1,6 km bred, og har et areal på 4,39 km². Øya regnes i dag som en ferieøy, med over 500 hytter, men det er også en del fastboende her (87 i 2009 iflg. SSB). Bebyggelsen er konsentrert i to områder, begge med fergestopp: Nedgården og Gravningsund. Motorkjøretøyer er forbudt på øya uten spesiell tillatelse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Av fortidsminner er det funnet gamle hustufter, sannsynligvis fra middelalderen. Det vær særlig mye aktivitet her under sildefisket. På 1800-tallet var det sildesalterier ved Gravningsundet. Man kan fortsatt se restene av salteriene. Her hørte også engang en betydelig seilskipsflåte hjemme. I 1658 ble øya grenseland, med tollstasjon i Gravningsund (Buvika) fra 1892 til 1958. På grunn av den strategiske beliggenheten hadde roflotiljen hovedstasjon på Rød på 1700- og 1800-tallet. Det var her prins Christian Frederik av Danmark gikk i land på norsk jord 21. mai 1813 utsendt som stattholder. Det var han som innkalte til riksforsamlingen på Eidsvoll som vedtok Grunnloven og var Norges konge fra 17. mai til 14. august 1814. Tyskerne hadde en base på øya under andre verdenskrig.

På øya har det nok opprinnelig vært bare én gård som ble delt i tre; Rød, Nedgården og Løkkeberg. Buviken, Torbal og Stuvik var husmannsplasser under disse. Alle eiendommer på øya er utskilt fra de tre gårdene. Løkkeberg og Rød hadde også husmannsplasser på Herføl.[1]

Ved folketellingen i 1900 hadde øya 325 innbyggere. I 2009 var det 87 fastboende på øya iflg. SSB. De fleste hadde havet som levevei, enten som fiskere eller sjøfolk, men det var også en del jordbrukere. I dag er turismen en viktig inntektskilde.

 •  

  Buvika i Gravningsund. Tidligere tollstasjon og landhandel.

 •  

  Gjølertangen på sydenden av Søndre Sandøy. Herføl i bakgrunnen.

 •  

  Nedgården - øyas senter med café.

 •  

  Rød gård. En av to gårder som fortsatt har drift.

 •  

  Gammelt sildesalteri i Gravningsund gjort om til fritidsbolig.

 • KIlde: Wikipedia

Referanser

 1. ^ Hvaler bygdebok, Gårder og slekter, bind II ved Gudrun Høibo. Utgitt av Hvaler kommune 1981.

Eksterne lenker

Koordinater59°00′40″N 11°04′40″Ø (kart)

Kategorier

Navigasjonsmeny

Søk

 

Prosjekt

Wikipedia

Verktøy

Skriv ut / eksporter

 

På andre språk

Rediger lenker