Tweet This

Vesterøy

Kuvauen-Hvaler.jpg

Vesterøy – Hvaler i et nøtteskall
 

Om du aldri har vært på Hvaler før og har maksimalt en dag å oppdage øyriket på, vil vi anbefale at du besøker Vesterøy – øya er nemlig Hvaler i et nøtteskall! Nesten alt du finner av naturforhold på de andre øyene har nemlig Vesterøy alt av.

 

 

Utgårdskilen på Vesterøy har det største fiskemottaket i Norge øst for Lista. Foto © Copyrighted: Eirik Dahl - Dahl Media.
UTGÅRDSKILEN PÅ VESTERØY HAR DET STØRSTE FISKEMOTTAKET I NORGE ØST FOR LISTA. FOTO © COPYRIGHTED: EIRIK DAHL - DAHL MEDIA.

 

Vesterøy er den første av Hvaler-øyene du kommer til på fastlandsveien. Vesterøy er et fantastisk turområde for deg som ønsker å dra på kajakktur eller fottur. Vesterøy er den mest kuperte av Hvaler-øyene, og mest sannsynlig den av øyene på Hvaler med størst variasjon i natur. Det er så store naturkontraster på Vesterøy at man lett kan bli forvirret på om man befinner seg på én og samme øy. Besøker du og farter rundt på Vesterøy i løpet av en dag vil du lett oppdage de forskjellene i både naturforhold og infrastruktur, og høydepunktene er mange. Noen steder på øya er det tettbebygde boligområder, andre steder på øya kan du føle det som om det er milevis til nærmeste husstand og folk. Vesterøy har tre naturreservater. I tillegg ligger Ytre Hvaler Nasjonalpark som et belte som strekker seg langs skjærgården fra nordvest til sydvest på øya.

Vesterøy er en aktivitetsøy av de sjeldne. Den spesielle naturen og skjærgården gjør at du har mange valg av aktiviteter både til sjøs og på land. Her er det Fredrikstad Klatreklubb som gyver løs på fjellvegg i svartorsumpskogen ved Guttormsvauen. Foto © Copyrighted: Eirik Dahl - Dahl Media.
VESTERØY ER EN AKTIVITETSØY AV DE SJELDNE. DEN SPESIELLE NATUREN OG SKJÆRGÅRDEN GJØR AT DU HAR MANGE VALG AV AKTIVITETER BÅDE TIL SJØS OG PÅ LAND. HER ER DET FREDRIKSTAD KLATREKLUBB SOM GYVER LØS PÅ FJELLVEGG I SVARTORSUMPSKOGEN VED GUTTORMSVAUEN. FOTO © COPYRIGHTED: EIRIK DAHL - DAHL MEDIA.

 

En tur på Vesterøy gir glede til hjerte og sinn. Her fra Utgårdskilen hvor det er flere høye koller som omringer fiskehavnen og dermed perfekt for en piknik. Foto © Copyrighted: Eirik Dahl - Dahl Media.
EN TUR PÅ VESTERØY GIR GLEDE TIL HJERTE OG SINN. HER FRA UTGÅRDSKILEN HVOR DET ER FLERE HØYE KOLLER SOM OMRINGER FISKEHAVNEN OG DERMED PERFEKT FOR EN PIKNIK. FOTO © COPYRIGHTED: EIRIK DAHL - DAHL MEDIA.

Det store nettverket av stier, kombinert med kommunale og private veier er godt og gir gode muligheter til å dra på oppdagelsesturer til fots og delvis pr. sykkel. Det går små stier og tråkk de fleste steder, men det er få merkede stier. Ofte er det enkelt å følge landskapet ytterst på svabergene, men ofte må man ta en liten omvei rundt dype klåver eller tett vegetasjon. Ta med i beregningen før turen at det ofte tar lenger tid å ferdes på Vesterøy enn det som det tilsynelatende ser ut som når du betrakter kartet.

 

På de store friområdene i sydvest er det best å ta beina fatt. Fra de store åpne fjellpartiene er utsikten praktfull, men det er mulig å finne ned til en lun vik de fleste steder. Det indre av Vesterøy gir et helt annet inntrykk enn de vindbare kystpartiene. Terrenget veksler mellom fjellkoller som Skjellsbuveten og Bankerødfjellet (Bankerødkollen, som er en del av Bankerødfjellet, er Hvalers høyeste fjelltopp på svimlende 72 meter over havet) samt lange smale dalpartier. Midt inne på øya ligger Ilemyr naturreservat som gir en unik opplevelse. All vegetasjon er fredet, men ferdselen er fri.

Selv om Vesterøy er den første hovedøya man ankommer fra fastlandet, så er det på mange måter den av alle Hvaler-øyene som har den villeste og mest dramatiske naturen, også den mest varierte. Her fra Slettevika en novemberkveld. Slettevika er en vik med sandstrand innerst og omgitt av store steiner, svaberg, kløfter og klipper. Vi vil absolutt anbefale en tur hit, se kart HER hvordan du kommer deg til Slettevika.
SELV OM VESTERØY ER DEN FØRSTE HOVEDØYA MAN ANKOMMER FRA FASTLANDET, SÅ ER DET PÅ MANGE MÅTER DEN AV ALLE HVALER-ØYENE SOM HAR DEN VILLESTE OG MEST DRAMATISKE NATUREN, OGSÅ DEN MEST VARIERTE. HER FRA SLETTEVIKA EN NOVEMBERKVELD. SLETTEVIKA ER EN VIK MED SANDSTRAND INNERST OG OMGITT AV STORE STEINER, SVABERG, KLØFTER OG KLIPPER. VI VIL ABSOLUTT ANBEFALE EN TUR HIT, SE KART HER HVORDAN DU KOMMER DEG TIL SLETTEVIKA.

 

Noen steder verdt å besøke på Vesterøy:

I Kuvauen er idyllen fullkommen. Kuvauen med de fredede sjøbuene er den eneste av de gamle loshavnene som har bevart sitt opprinnelige preg. 

Om du klatrer opp en sti fra den gamle loshavnen i Kuvauen, så blir du mottatt av denne utsikten. Foto ©: Eirik Dahl - Dahl Media.
OM DU KLATRER OPP EN STI FRA DEN GAMLE LOSHAVNEN I KUVAUEN, SÅ BLIR DU MOTTATT AV DENNE UTSIKTEN. FOTO ©: EIRIK DAHL - DAHL MEDIA.

Kuvauen er en smal kile med flere små sandstrender godt beskyttet mot vinden. Innerst på østsiden av kilen har Riksantikvaren valgt å frede et idyllisk sjøbu­miljø med båtfester og brygger som er ganske enestående i dagens Hvaler. Den eldste bua ble bygget så tidlig som i 1871 og den siste på midten av 1930-tallet. Kuvauen var havn for både fiskere og loser. De største båtene lå fortøyd ute i kilen, de mindre båtene og losbåtene var fortøyd til land. Losbåtene lå fortøyd med baugen mot utløpet slik at de lett kunne stikke til sjøs.

Her er idyllen fullkommen. Motivet er hentet fra det fredede sjøbumiljøet på Kuvauen, på vestsiden av Vesterøy. Sommerferien er over, skolene har startet igjen og augustdagen fortoner seg stille og livløs. Båtene som for få dager siden svirret og brummet gjennom sundet, er fortøyd til bryggene og glade mennesker som hojet og lo har dratt tilbake til byen. Sommereventyret er allerede blitt minner for dem alle.Foto © Copyrighted: Eirik Dahl - Dahl Media.
HER ER IDYLLEN FULLKOMMEN. MOTIVET ER HENTET FRA DET FREDEDE SJØBUMILJØET PÅ KUVAUEN, PÅ VESTSIDEN AV VESTERØY. SOMMERFERIEN ER OVER, SKOLENE HAR STARTET IGJEN OG AUGUSTDAGEN FORTONER SEG STILLE OG LIVLØS. BÅTENE SOM FOR FÅ DAGER SIDEN SVIRRET OG BRUMMET GJENNOM SUNDET, ER FORTØYD TIL BRYGGENE OG GLADE MENNESKER SOM HOJET OG LO HAR DRATT TILBAKE TIL BYEN. SOMMEREVENTYRET ER ALLEREDE BLITT MINNER FOR DEM ALLE.FOTO © COPYRIGHTED: EIRIK DAHL - DAHL MEDIA.

Friområdene rundt Kuvauen egner seg godt for turgåing. Fra bilparkeringsplassen ved hovedveien er det en vakker skogsti som fører deg til Kuvauen. Terrenget veks­ler mellom svaberg, rullestein og bratte skråninger, og gir fin variasjon for dem som ønsker utfordringer under turen. Fantastisk utsikt over Ytre Oslofjord får du gratis med på turen.

SKALLDYR FRA FJORDFISK
SKALLDYR FRA FJORDFISK
PIKNIK PÅ EN AV KOLLENE I UTGÅRDSKILEN
BARLINDDALEN HAR MYE VARIERT TERRENG OG SKOG
 HOLMENE VED GUTTORMSVAUEN PASSER UTMERKET TIL STUPING. 
KUVAUEN I FROST
SVABERGLANDSKAP VED PØLSESUNDET
BADEPLASS VED UTGÅRDSKILEN
GuttormsvauenPAPPERHAVNHVALER CLASSICSKALLDYR FRA FJORDFISKPIKNIK PÅ EN AV KOLLENE I UTGÅRDSKILENBARLINDDALEN HAR MYE VARIERT TERRENG OG SKOG HOLMENE VED GUTTORMSVAUEN PASSER UTMERKET TIL STUPING. KUVAUEN I FROSTSVABERGLANDSKAP VED PØLSESUNDETBADEPLASS VED UTGÅRDSKILEN
Guttormsvauen er et skjærgårdsparadis med fantastiske svaberg og sandstrender. Deler av Guttormsvauen er også et naturreservat og har en rik svartorsumpskog. På Papper finner du det gamle Hvaler, her finnes små fiskehavner og noen små boligområder med gamle hus og smale gater.

Områdene ved Papper er en av de mest populære stedene langs Østfoldkysten å oppsøke med båt. Sommerstid er det både marina, kiosk og pub som er åpen her.

Beskyttet innenfor Vauerholmen ligger Papperhavn. Dette er også en annen hyggelig fiskehavn som er svært populær hos båtfolket.

Kråkevikas skuringsstriper fra siste istid.
KRÅKEVIKAS SKURINGSSTRIPER FRA SISTE ISTID.

Naturreservatet Lerdalen med sitt urskogpreg gir fantastiske trolske stemninger i det fuktige og frodige miljøet her. Skogtypen her domineres av storbregnegranskog. I midten av reservatet reiser det seg noen få furuer så enorme at de alene er verdt besøket. I tillegg til det koselige miljøet i fiskehavnen

Utgårdskilen er det verdt å få med seg naturområdene på begge sider av kilen hvor du som ofte ellers på Vesterøy finner fine og små sandstrender omringet av svaberglandskap skog. Det lange Skjellsbosundet som skiller Spjærøy fra Vesterøy er et spennende turområde med god utsikt over båtlivet i sundet.

KART: Dynamiske og satellittkart over Vesterøy, Hvaler.


Vesterøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

 

Fra Vesterøy

Vesterøy er den nest største øya i Hvaler kommune i Østfold, og den første øya langs «Fastlandsveien» riksvei 108 fra Fredrikstad. Vesterøy ligger mellom Spjærøy i øst og Papper i vest og har broforbindelse til begge.[1] Omtrent midt på øya ligger Bankerødkollen, som er det høyeste punktet i kommunen, 72,4 meter over havet.[2]

I Ødegårdskilen på øya ligger det et bredt utvalg av butikker. Vesterøy har mange større hytteområder, både på Hvatunet og i Utgårdskilen. Vesterøy har også egen skole, Åttekanten skole på Hauge. Mesteparten av sørsida av Vesterøy er regulert til friluftsområde, men lite hytter. Øya har også mange badestrender, blant annet Kuvauen og Guttormsvauen.

Kilde: Wikipedia

Referanser

  1. ^ «Norgeskart». Kartverket. 2. juli 2015. Besøkt 4. september 2015.
  2. ^ «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. 1. september 2015. Besøkt 16. oktober 2015.

Koordinater59°5′45″N 10°53′15″Ø (kart)

Kategorier